انتصابات لحظه آخری دولت سیزدهم/ صدور مجوز برای افراد خاص

انتصابات و استخدام‌های دقیقه نودی دولت سیزدهم در ماه‌های اخیر عقبه طولانی دارد و مواردی از آن خبرساز شده است.

در یکی از نمونه‌های جنجالی این انتصابات، سجاد اسماعیلی، برادرزاده محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد دولت سیزدهم، تنها یک روز پس از انتخابات ۱۴۰۳، در حکمی تامل برانگیز به سرپرستی یکی از حساس‌ترین بخش‌های سازمان غذا و دارو منصوب شد.

این انتصاب به حکم «علیرضا رستمی»، مدیرکل امور فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل صورت گرفت. نام سجاد اسماعیلی بین حامیان «سعید جلیلی» در انتخابات اخیر نیز دیده شده است.

۲۰ تیرماه نیز علی اصغر عنابستانی، نماینده مجلس یازدهم که به مجلس دوازدهم راه نیافت، از وزیر کار حکم عضویت در هیات مدیره صندوق کارکنان فولاد گرفته است. این نماینده سابق نیز از چهره‌های حامی جلیلی است.

انتصاب‌ها و استخدام‌های دولتی‌ها تا جایی پیش رفت که سرانجام روزنامه ایران نیز ضمن اعتراف به این فعالیت‌های غیرقانونی نوشت: «پس از پایان انتخابات، مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور منتخب نیز در نامه‌ای به مخبر درخواست مشابهی را مطرح کرد که پیش‌تر در میانه خردادماه از سوی سرپرست ریاست جمهوری اجرایی شده بود.»

با این حال ۱۴ مردادماه و در حالی‌که قریب به یک هفته از مراسم تحلیف رئیس‌جمهور جدید می گذشت، احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، دستور عزل بهروز مرادی، مدیرعامل هلدینگ توسعه صنایع بهشهر، بزرگ‌ترین هلدینگ بانک ملی، را صادر کرده است و یکی از منصوبان خود را جایگزین کرده است. شرکت یادشده از شرکت‌های وابسته به دولت محسوب می‌شود. اما این شرکت طی سالیان متمادی است که حیاط خلوت برخی از مدیران شده است.

اما خاندوزی درخصوص شائبه استخدام اتوبوسی در وزارت اقتصاد آن را به شوخی سیاسی تشبیه کرده و گفته است: «به هیچ وجه استخدام اتوبوسی نداشتیم. می‌دانیم که سازمان امور استخدامی بسیار سختگیرانه مجوز استخدام را صادر می‌کند و آزمون متمرکز برگزار می‌شود و عموم مردم از برگزاری این آزمون‌ها مطلع می‌شوند.»

صدور مجوز رسانه برای اعضای دولت سیزدهم در ادامه انتصاب‌ها و استخدام‌ها

ماجراهای عجیب برخی دولتمردان سیزدهم صرفا به عزل و نصب لحظه آخری ختم نمی‌شود. ۱۳ مردادماه خبر صدور مجوز روزنامه و پایگاه خبری برای چند عضو دولت با موجی از واکنش‌های اهالی مطبوعات روبرو شد.

بر اساس آن چه در فضای رسانه‌ای دست به دست می شود، یاسر جبرائیلی که پیش از این در مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت می‌کرد، مجوز روزنامه حکمران را در تاریخ ۱۸ تیرماه گرفته است و در تاریخ ۱ مرداد حسین منصوری، معاون اجرایی دولت سیزدهم و رئیس ستاد جلیلی در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری مجوز روزنامه نوبنیاد را اخذ کرده و علی نادری بلداجی، مدیرعامل ایرنا (سردبیر سابق پایگاه خبری رجانیوز و برنامه تلویزیونی جهان آرا) هم امتیاز روزنامه جهان آرا را بدست آورده است.

آن چه در این میان موجب اعتراض اهالی رسانه شده است اعطای مجوز به این افراد به ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد در مدت زمان کوتاه و بدون طی فراز و نشیب های دست و پا گیر سیستم اداری است. در حالی که هریک از روزنامه نگاران برای دریافت مجوز روزنامه یا یک سایت خبری ممکن است مدت‌های طولانی مجبور به سر و کله زدن با نهادهای زیربط باشند، برخی مسئولین دولتی پس از ناکامی در انتخابات و تغییر دولت بدون هیچ دردسری صاحب امتیاز در عرصه رسانه شدند.

روزنامه جمهوری اسلامی در واکنش به صدور مجوز انتشار دو روزنامه برای دولتمردان سیزدهم در روزهای پایانی دولت نوشته است: «اخیراً تصاویری از انتشار مجوز فعالیت دو روزنامه «جهان‌آرا» و «نوبنیاد» منتشر شده که ابهاماتی را پیرامون نفوذ سیاسی در فرآیندهای اداری مطرح کرده است. کاربران شبکه‌های اجتماعی با اشاره به سرعت و نحوه اعطای این مجوزها، انتقاد کرده‌اند که این مجوزها چگونه بدون طی مراحل اداری مرسوم و در روزهای پایانی دولت سیزدهم صادر شده‌اند.»

علاوه بر این برخی منتقدان طیف پایداری می‌گویند دلیل تسهیل در صدور امتیاز برای افرادی مانند منصوری و جبرائلی به علت تسری دولت سایه به عرصه رسانه و ایجاد یک اهرم فشار برای دولت جدید است.

در کنار این‌ها یک نکته فنی نیز توجه کاربران فضای مجازی و روزنامه نگاران را جلب کرده است و این که نوبنیاد، توسط فردی غیررسانه‌ای تاسیس می‌شود. محسن منصوری معاون سابق رئیس‌جمهور، هیچ سابقه‌ای در رسانه ندارد و مشخص نیست که با نوبنیاد چه خواهد کرد.

سوال بعدی نیز این است که آیا برای این افراد امتیاز ویژه‌ای در نظر گرفته شده یا مانند دیگر صاحبان امتیاز روزنامه‌ها قرار است با مشکلات فراوانی در زمینه تامین هزینه‌های یک روزنامه خصوصی دست و پنجه نرم کنند؟